25 Mayıs 2014 Pazar

Miraç Kandiliniz Mübarek Olsun


Selam Okuyucu

Bu akşam mübarek Miraç Kandilini idrak edeceğiz.Peygamber Efendimizin gece vakti Mekke'de ki Mescid-i Haram'dan Burak adı verilen binek üstünde Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya götürülür.Yüce Kuran-ı Kerimin andığı bu aşama gece yürüyüşü anlamında İsra adını alır. İkinci aşama ise Peygamber Efendimiz'in Mescid-i Aksa'dan göğe çıkarak Yüce Rabbine ulaştığı manevi yolculuktur.Peygamberimizin Rabbine vardığı bu yükseliş de Miraç adını alır.



Bu gece peygamberimiz amcasının kızı Ümmühani binti Ebu Talibin evinde yatarken vahiy meleği Cebrail gelmiş.Onun göğüsünü yarıp Zemzem suyu ile yıkadıktan sonra Burak adlı ata bindirip Mescid-i Aksa'ya getirmiş oradan da Cebrail ile birlikte sert bir kayadan göğe yükselmiştir.Peygamberimiz bu gece Hz.Adem , Hz.İsa , Hz.Yahya , Hz.Yusuf , Hz.İdris , Hz.Harun , Hz.Musa ve Hz.İbrahim Halil ( A.S ) ve diğer peygamberler ile görüp konuşmuş nice melekleri görmüştür.Cennet ve Cehennemin durumlarını görmüştür.7 kat göğe kadar görüp merak ettiğini sormuş ve Cebrail peygamberimizin gördükleri hakkında bilgiler vermiştir.

Cebrail ile birlikte yükseliş Sidretül Münteha'da son bulmuştur.Sidretül Münteha,7.gökte bir hadise göre de 6.gökte bulunan nebk ağacıdır ki müttakilere vaad edilen cennetin nehirleri ( Muhammed , 47/15 bkz. ) onun altından çıkar.Sidretül Münteha son sınır , son hudud ağacıdır.Peygamberimize refakat eden Cebrail ( A.S ) peygamber efendimizi buraya kadar götürmüş.Buradan sonrası için geride kalmış Peygamber efendimiz geride kalışının sebebini sormuştur.Cebrail ise Yüce Rabbin daveti sebebiyle peygamber efendimizin yalnızca gideceğini bildirmiştir.Bundan sonra refref adı verilen başka bir binek ile yükselişe geçmiş ve Hicâb adı verilen 70 bin perdeden geçmiş.Her perdede vazifeli melekleri de görmüştür.Daha sonra zaman ve mekandan uzak olan Cenabı Hakkın cemali ile onurlanmış sohbet şerefine ermiştir..Allah'ın karşısına çıktığı vakit aralarında geçen dialogu ise aktarmak isterim size.

Peygamber Efendimiz ( S.A.V )  : 

"Ettehiyyatü lillâhi vassalevâtü vattayibat"
( Hayat sahibi varlıkların hayatlarıyla sundukları ibadetler,dualar ve bütün güzel söz ve davranışlar ALLAH'a mahsustur )

Ve ALLAH'TAN ( C.C ) Ona Selâm :

"Esselâmu aleyke eyyühennebiyyu ve rahmetilahi ve berakâtuhu"
( Ey nebi , Selâm , ALLAH'ın rahmeti ve bereketleri senin üzerine olsun. ) 

Peygamber Efendimiz de Şu Şekilde Karşılık Vermiş : 

"Esselâmu aleynâ ve alâ ibadillahissâlihin."
( Selâm bize ve ALLAH'ın salih kullarının üzerine olsun. )  

Bu Konuşmaya Tanık Olan Cebrail ( A.S ) Kelime-i Şehadet Getirmiştir : 

 "Eşhehü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve rasuluhu"
( Şehadet ederim ki ALLAH'tan başka ilâh yoktur.Yine şehadet ederim ki Muhammed O'nun kulu ve elçisidir. )

Peygamber efendimiz bu hadiseden sonra 3 büyük hediye ile dönmüştür. Birinci hediye 5 vakit namazdır.Namaz iman edenlere farz kılınmıştır.Namaz insanların miracıdır. Her insan namaz vesilesiyle Rabbinin huzurunda yükselmektedir.İkinci hediye ise Bakara Süresinin son iki ayetidir.Üçüncü hediye ise Allah'tan başkasına kulluk etmeyenlerin günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete gireceği müjdesidir.Bu gece namaz 12 rekat namaz kılmalı ve bol bol istiğfar yapmalı rabbimize dua etmeliyiz.Miraç kandilinin hepimiz için yükselmemize ve yücelmemize vesile olmasını diler kandilinizi kutlarım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen tartışma yaratacak cümlelerden kaçınınız ve link paylaşmayınız.
Blogumda bu tarz yorumları yayınlamıyorum.
Bloguma tekrar beklerim. :))

Tasarım: Moka